Skip to main content

Posts

3 Sebab Kenapa Saya Perlu Melabur

Kenapa saya tiba-tiba terfikir untuk melabur walhalnya duit saya bukan banyak pun dalam akaun bank, ada hati pula untuk membuat pelaburan? Ingat boleh kaya ke dengan melabur? Ha, wajib tau untuk melabur terutama bagi golongan yang belum kaya macam saya ni. Dengan pelaburan barulah kita ada konsistensi nak menyimpan wang. Kalau tak, akhir bulan je baki akaun tinggal RM5, tapi tak tau wang yang lain digunakan ke mana dan buat apa. Rugi kan?


3 Sebab Kenapa Saya Perlu Melabur
1. Menerima Wang Setiap Bulan dalam Jumlah yang Tetap Meskipun saya adalah seorang surirumah sepenuh masa dan tidak bekerja, namun saya masih menerima gaji tetap setiap bulan. Daripada siapa? Tentulah daripada suami dalam bentuk wang nafkah bulanan! Setiap bulan saya hanya menggunakan anggaran 40% daripada wang nafkah dan selebihnya saya simpan di dalam akaun simpanan di bank.


Wang tersebut tidak disentuh dan saya akan gunakannya ketika waktu kecemasan sahaja. Namun jika tidak disentuh dan saya masih mempunyai back up
Recent posts

CUTE Exam : Macammana Nak Lulus

Bermula dengan niat untuk melabur, saya terfikir mengapa tidak saya mendaftar juga sebagai agen? Paling kurang saya akan dapat ilmu sambil melabur, dan jika ada rezeki mungkin boleh dapat komisen juga. Mengapa tidak kan? Saya juga telah lama tidak mengasah skil menjual, sekali sekala rindu juga rasanya ingin berjumpa orang ramai dan bersembang.

Jadi saya mulakan langkah pertama dengan mendapatkan maklumat daripada beberapa orang agency supervisor bagi pelaburan amanah saham atau lebih dikenali sebagai unit trust. Rupa-rupanya untuk menjadi seorang unit trust consultant (UTC), langkah wajib yang perlu dilakukan pertamanya adalah menduduki CUTE exam dan lulus!

Macammana nak Lulus CUTE Exam?
Pada awalnya saya agak risau juga untuk menduduki CUTE exam memandangkan soalan yang diberi adalah langsung tidak berkaitan dengan apa yang pernah saya pelajari di sekolah mahupun universiti dahulu. Sebaik mendapat kertas soalan daripada agency supervisor untuk latih tubi, kepala saya terus berdenyut…

Skim Cepat Kaya : Jangan Terpedaya

Pernah menjadi mangsa penipuan skim cepat kaya, saya belajar daripada kebodohan sendiri. Pengalaman mengajar saya menjadi lebih bijak, namun harga yang perlu dibayar adalah amat tinggi. Oleh sebab itu saya menyeru agar anda tidak mudah percaya dengan penipuan skim cepat kaya, jangan terpedaya.
Apa Itu Skim Cepat Kaya?
Sebelum bercerita panjang, mari kita lihat definisi skim cepat kaya terlebih dahulu. Skim cepat kaya merupakan suatu aktiviti skim pengambilan deposit secara haram tanpa lesen yang sah di bawah akta dan institusi kewangan (ABIK) 1989. Ia merupakan proses yang tidak sah dan boleh di dakwa jika ditangkap oleh pihak berkuasa.

Jika dulu kita dikenalkan dengan nama Luxor, Pok Din Empire, Tok Berlagak, ARBA, Highway Group, Monspace, Pak Man Telo, Swiss Cash dan macam-macam lagi, namun semua itu adalah istilah bagi penipuan skim cepat kaya. Subjek pelaburan mungkin berbeza namun modus operandi tetap sama iaitu untuk menggelapkan wang. 

Jika diteliti secara kasar, keuntungan yan…

Simpan atau Labur?

Semakin meningkat usia, semakin banyak saya berfikir tentang simpanan dan pelaburan. Kalau dulu, duit banyak dihabiskan begitu sahaja tanpa diurus dengan baik, kini saya lebih memikirkan tentang soal simpanan untuk masa depan anak-anak. Jadi persoalan tentang "labur duit di mana dan nak simpan atau labur?" sering bermain di minda dewasa ini. Bagaimana cara beranakkan duit paling mudah?

Apa perbezaan simpan dan labur?
Sudah tentu simpanan adalah dengan cara menyimpan sendiri duit atau menyimpan duit sedia ada ke dalam sesuatu institusi perbankan dan pada setiap penghujung tahun, kita akan memperoleh faedah berdasarkan kepada jumlah simpanan. Manakala bagi pelaburan pula, ia merupakan suatu proses pembiakan duit dengan cara menyimpan duit pada sesuatu institusi kewangan serta memperoleh keuntungan dalam bentuk faedah. Selain itu, melabur pada barang fizikal seperti emas dan tanah juga mampu menjana lebih banyak keuntungan dan dikira sebagai salah satu bentuk pelaburan.



Tidak f…