Skip to main content

CUTE Exam : Macammana Nak Lulus


Bermula dengan niat untuk melabur, saya terfikir mengapa tidak saya mendaftar juga sebagai agen? Paling kurang saya akan dapat ilmu sambil melabur, dan jika ada rezeki mungkin boleh dapat komisen juga. Mengapa tidak kan? Saya juga telah lama tidak mengasah skil menjual, sekali sekala rindu juga rasanya ingin berjumpa orang ramai dan bersembang.


Jadi saya mulakan langkah pertama dengan mendapatkan maklumat daripada beberapa orang agency supervisor bagi pelaburan amanah saham atau lebih dikenali sebagai unit trust. Rupa-rupanya untuk menjadi seorang unit trust consultant (UTC), langkah wajib yang perlu dilakukan pertamanya adalah menduduki CUTE exam dan lulus!


Macammana nak Lulus CUTE Exam?


Pada awalnya saya agak risau juga untuk menduduki CUTE exam memandangkan soalan yang diberi adalah langsung tidak berkaitan dengan apa yang pernah saya pelajari di sekolah mahupun universiti dahulu. Sebaik mendapat kertas soalan daripada agency supervisor untuk latih tubi, kepala saya terus berdenyut. Susah, Ya Allah! Pengiraan, sukuk, bursa saham, inflasi..mana saya nak cari info semua ni!

CUTE Exam : Macammana Nak Lulus

Rupa-rupanya tak susah pun nak lulus CUTE exam jika selalu membuat latihan contoh-contoh soalan terdahulu. Jika malas berfikir dan mengerah otak, hanya perlu hafal soalan dan hafal jawapan daripada contoh-contoh soalan yang telah diberikan oleh supervisor. Soalan CUTE exam adalah berulang, malah soalan pengiraan juga akan menggunakan nilai yang sama. Jadi jika membaca, pasti akan lulus!


Langkah untuk lulus CUTE exam :


1. Download soalan CUTE exam di sini >> Sample CUTE Exam. Kalau nak lebih yakin, minta contoh soalan daripada agency supervisor.

2. Jika nak lebih faham, boleh pinjam buku rujukan Urus Niaga Unit Amanah. Saya pinjam daripada agency supervisor, selepas selesai CUTE exam baru pulangkan. Tapi sebenarnya, jika sudah study kertas soalan tahun-tahun lepas, sudah memadai dan tak perlu pun baca buku itu.

3. Seminggu sebelum CUTE exam, boleh buat-buat tanya agency supervisor soalan yang bakal keluar. In shaa Allah mereka akan bantu. Tekankan pada soalan yang diberi tersebut, kemungkinan keluar adalah tinggi.

4. Untuk soalan pengiraan, tidak perlu tahu jalan kira pun tak mengapa namun jika tahu itu adalah lebih baik. Disebabkan tiada kelas yang boleh saya hadiri untuk sesi latih tubi soalan CUTE exam (sebenarnya ada tapi masa tak mencukupi untuk ke kelas), jadi saya rujuk cara kerja di bahagian jawapan (biasanya terdapat di mukasurat terakhir bahagian jawapan) untuk proses pengiraan. 

5. Hafal, hafal dan terus menghafal. Samada soalan atau jawapan, wajib hafal keduanya. Jangan pula disebabkan hanya hafal jawapan sahaja, terlupa pula soalannya bagaimana. Keliru pula nanti.

6. Setelah usaha, doa dan tawakal. In shaa Allah lulus menjawab CUTE exam. Aamiin..


Pengalaman Menjawab Kertas Soalan CUTE Exam


Pada mulanya, saya memang agak risau juga membayangkan soalan yang akan keluar pada ketika itu. Sudahlah datang seorang tanpa teman serta tiada kawan, salah pula tengok nama di board. Apabila masuk ke bilik exam dan menjawab soalan, eh, rupanya saya berjaya menjawab kesemua 60 soalan dalam masa 25 minit serta tambahan 5 minit untuk menyemak jawapan. 


Saya menjawab dengan yakin kerana semua soalan yang keluar adalah sama dengan soalan yang saya baca. Alhamdulillah. Saya dapat tahu daripada agency supervisor bahawa terdapat 3 orang yang tidak lulus dan perlu menduduki semula CUTE exam sekiranya masih berhasrat untuk menjadi unit trust consultant.


Untuk menduduki CUTE exam, bakal unit trust consultant perlu membuat bayaran sebanyak RM250 seorang serta tambahan RM10 untuk kos duti setem. Jadi jika tidak lulus, mereka perlu membuat bayaran berulang untuk kembali menduduki CUTE exam. Namun saya beruntung kerana perlu membayar hanya RM185 untuk CUTE exam kerana kebetulan mendaftar semasa promosi.


Sayang kan jika tidak lulus? Jika ingin mengajak seseorang melabur, pastikan kita juga bijak membuat pelaburan awal iaitu dengan memastikan lulus CUTE exam terlebih dahulu! Oleh itu, siapkan diri dengan membaca contoh-contoh soalan sebelum ini. Btw, saya doakan awak berjaya lulus dalam CUTE exam awak nanti. Goodluck and all the best ya!

Comments

Popular posts from this blog

Simpan atau Labur?

Semakin meningkat usia, semakin banyak saya berfikir tentang simpanan dan pelaburan. Kalau dulu, duit banyak dihabiskan begitu sahaja tanpa diurus dengan baik, kini saya lebih memikirkan tentang soal simpanan untuk masa depan anak-anak. Jadi persoalan tentang "labur duit di mana dan nak simpan atau labur?" sering bermain di minda dewasa ini. Bagaimana cara beranakkan duit paling mudah?

Apa perbezaan simpan dan labur?
Sudah tentu simpanan adalah dengan cara menyimpan sendiri duit atau menyimpan duit sedia ada ke dalam sesuatu institusi perbankan dan pada setiap penghujung tahun, kita akan memperoleh faedah berdasarkan kepada jumlah simpanan. Manakala bagi pelaburan pula, ia merupakan suatu proses pembiakan duit dengan cara menyimpan duit pada sesuatu institusi kewangan serta memperoleh keuntungan dalam bentuk faedah. Selain itu, melabur pada barang fizikal seperti emas dan tanah juga mampu menjana lebih banyak keuntungan dan dikira sebagai salah satu bentuk pelaburan.



Tidak f…

Skim Cepat Kaya : Jangan Terpedaya

Pernah menjadi mangsa penipuan skim cepat kaya, saya belajar daripada kebodohan sendiri. Pengalaman mengajar saya menjadi lebih bijak, namun harga yang perlu dibayar adalah amat tinggi. Oleh sebab itu saya menyeru agar anda tidak mudah percaya dengan penipuan skim cepat kaya, jangan terpedaya.
Apa Itu Skim Cepat Kaya?
Sebelum bercerita panjang, mari kita lihat definisi skim cepat kaya terlebih dahulu. Skim cepat kaya merupakan suatu aktiviti skim pengambilan deposit secara haram tanpa lesen yang sah di bawah akta dan institusi kewangan (ABIK) 1989. Ia merupakan proses yang tidak sah dan boleh di dakwa jika ditangkap oleh pihak berkuasa.

Jika dulu kita dikenalkan dengan nama Luxor, Pok Din Empire, Tok Berlagak, ARBA, Highway Group, Monspace, Pak Man Telo, Swiss Cash dan macam-macam lagi, namun semua itu adalah istilah bagi penipuan skim cepat kaya. Subjek pelaburan mungkin berbeza namun modus operandi tetap sama iaitu untuk menggelapkan wang. 

Jika diteliti secara kasar, keuntungan yan…