Labur Duit di Mana?

Blog yang membincangkan mengenai tips dan maklumat pengurusan kewangan melibatkan pelaburan dalam unit amanah PMB, insurans serta isu semasa.

Saturday, 16 November 2019

Boleh ke Melabur Unit Trust Guna Wang KWSP?


Boleh ke melabur unit trust guna wang KWSP? Jawapannya tentulah boleh! 


Kita boleh melabur dalam unit trust dengan menggunakan wang daripada akaun satu KWSP. Inilah yang dinamakan pelaburan bijak. Kenapa? Kerana wang KWSP daripada akaun satu memang tidak boleh dikeluarkan sehinggalah mencapai tarikh matang iaitu pada usia 55 tahun. Jadi jika tidak boleh dikeluarkan, mengapa tidak kita gandakan simpanan dalam KWSP dengan melabur ke dalam unit trust?

Boleh ke Melabur Unit Trust Guna Wang KWSP?

Menurut laporan daripada laman web kwsp.gov.my, nilai dividen yang diterima pelabur bagi tahun 2000 hingga 2016 adalah di antara 4.25% sehingga 6.75%. Jika pelaburan di PMB Shariah Aggressive Fund mencapai 21.70% pada tahun 2014, jadi mengapa tidak kita gandakan simpanan dengan melabur sebahagian simpanan KWSP ke dalam dana yang bersifat patuh syariah untuk mendapat dividen yang lebih tinggi?


Bandingkan graf di bawah dan anda boleh nilaikan sendiri keuntungan pelaburan sekiranya melabur dalam dana patuh syariah dengan menggunakan wang KWSP. Walaubagaimanapun, untuk melabur dalam unit trust menggunakan wang KWSP, ada syarat yang perlu diketahui.

Boleh ke Melabur Unit Trust Guna Wang KWSP?
Boleh ke Melabur Unit Trust Guna Wang KWSP?

Hanya maksimum 30% sahaja daripada baki wang simpanan asas akaun satu KWSP yang boleh dilaburkan dalam unit trust dengan jumlah pelaburan minimum adalah sebanyak RM1,000. Setiap tiga bulan sekali, pelabur boleh buat pilihan samada ingin memperbaharui proses pelaburan di unit trust atau membuat pengeluaran.


Namun, di sini tidak bermakna pelabur akan mendapat wang secara cash sekiranya membuat pengeluaran ya. Wang yang dikeluarkan itu akan dilaburkan kembali seperti biasa ke dalam akaun KWSP sehingga mencapai tarikh matang sebelum boleh dikeluarkan oleh pelabur.

Berapakah jumlah yang boleh dikeluarkan untuk melabur unit trust menggunakan wang KWSP? Tak payah susah-susah fikir. Cuma install sahaja apps EPF Investment Calculator 2019 di handphone dan masukkan nilai baki akaun satu KWSP serta umur. Klik kira dan nilai simpanan yang boleh dilaburkan akan dipaparkan. Mudah!


Memory phone penuh, tak dapat nak install apps? Tiada masalah. Jom kita kira secara manual. Sebelum itu, rujuk jadual di bawah untuk pengiraan.

Boleh ke Melabur Unit Trust Guna Wang KWSP?

Katakan umur anda pada tahun ini adalah 33 tahun. Jadi berdasarkan jadual di atas, seharusnya nilai simpanan asas yang ada dalam akaun satu KWSP adalah sebanyak RM41,000. Katakan wang dalam akaun satu KWSP adalah sebanyak RM100,000, jadi pengiraannya adalah begini:

(RM100,000 - RM41,000) x 30% 

Jadi berapakah wang yang boleh dilaburkan dalam unit trust menggunakan wang KWSP bagi situasi di atas? Betul, RM17,700!


Walaubagaimanapun, tidak kisah di mana kita melabur dan berapa banyak jumlah pelaburannya. Yang penting, kita telah mula melabur dan menyimpan. Namun harus diingatkan, pilih medium pelaburan terbaik untuk mengelakkan daripada menanggung kerugian dan yang paling penting, jangan terpedaya dengan >> Skim Cepat Kaya.


Ingin melabur unit trust patuh syariah?
Nurzarini Ismail
011-10808609

1 comment: